diumenge, 26 de març de 2017

El dubte de la setmana 7


Ompliu els buits amb la forma corresponent de la paraula que hi ha entre parèntesis o bé amb un mot derivat. Assegureu-vos que encaixa en el text.Els tres pròxims (1) ______________ (PERÍODE DE DEU ANYS) la medicina anirà més enllà del trasplantament i entrarà en una era nova de fabricació de teixits corporals. L’enginyeria genètica pot produir cèl·lules (2) _____________(TRASPLANTAMENT) universals; és a dir, cèl·lules que no provoquin rebuig per part del sistema (3) ______________ (IMMUNITAT) que es podran utilizar en teixits dissenyats per a cada cas.

El teixit natural aconseguit per mitjà de la bioenginyeria acabarà ocupant el lloc de les pròtesis de metall o de plàstic que es fan servir per reparar lesions (4) _______________ (OS) i articulars. Aquests implants vius s’uniran sense costures amb el teixit (5) ______________ (CIRCUMDAR), i s’eliminaran problemes d’infeccions o de desgast. Per tant, es podran generar estructures amb formes (6) ______________ (COMPLEX), fetes a mida, com ara un nas o una orella. També es podran fabricar, segons aquest principi, altres teixits estructurals , des d’un urèter fins al teixit (7) ______________ (MAMELLA).

Amb la bioenginyeria es podria dissenyar un bioreactor mecànic que proporcionés (8) ______________ (NODRIR) i intercanvi de gasos, (9) ______________ (DESTRUIR) productes de rebuig i modulés la temperatura mentre maduren els teixits. Però abans de tot això, s’haurà de vèncer la resistència que oposa el teixit nerviós a regenerar-se. Ningú no ha pogut, fins ara, desenvolupar cultius (10) ______________ (NEURONES). Però són molts els investigadors que s’hi dediquen i que confien que aviat assoliran el resultat que desitgen.
Tècniques de futur”. Investigació i Ciència. Novembre 2005, Robert Langer (text adaptat)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada