dijous, 30 de març de 2017

paràgraf i estil1. Expressió escrita. Aquests dies us recomano la lectura i les activitats d'aquests apartats del Centre de redacció. Tècniques d'expressió escrita (UPF):


El paràgraf

Ni tan sols la puntuació arriba a ser alhora tan important en l'escrit i tan desconeguda, com ho és el paràgraf. No és només que els manuals de redacció, amb alguna excepció, no en parlin, sinó que l'aprenent sol tenir poca noció o cap del que és, de què es compon i per què serveix: sol redactar a l'atzar, encetant i tancant paràgrafs sense pensar-s'hi gaire.  Cal rumiar què és un paràgraf.Millora l'estilEl concepte de llegibilitat designa el grau de facilitat amb què es pot llegir, comprendre i memoritzar un escrit. Cal distingir la llegibilitat tipogràfica, que se centra en la percepció visual del text (dimensió de la lletra, contrast de fons i forma), de la llegibilitat lingüística, que tracta d'aspectes estrictament verbals, com la selecció lèxica o la llargària de la frase. En aquest enllaç es donen algunes recomanacions per tal de fer els textos més llegibles i clars per al lector; són recomanacions que solen donar els llibres d'estil, d'una banda, en relació a la construcció d'oracions i, d'altra banda, sobre l'ús de les paraules.


2. Gramàtica. D'altra banda, us recomano el recurs enxaneta per treballar diversos aspectes de la gramàtica. Aquí teniu la teoria de la dièresi i les activitats d'aquest recurs electrònic.


Per encetar el tema dels pronoms relatius, podem fer la lectura d'aquesta crònica sobre Montserrat Roig, buscant els relatius i els que conjunció


3. Lèxic. A l'enxaneta també trobareu activitats de frases fetes

4. Una notícia interessant sobre llengua:


cat.elpais.com
Una desena de divulgadors lingüístics proposen canvis en la normativa de la llengua


1 comentari:

  1. "Tenir que i el Tertulianès"
    http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/03/_tenir_que_i_el_tertulianes_107294.php

    ResponElimina