dimecres, 7 de juny de 2017

Gèneres Àrea 1

Una persona del grup semipresencial m'ha demanat algun aclariment sobre els gèneres que poden sortir en l'àrea 1 de l'examen. Us envio el correu que li he escrit perquè penso que pot ser útil per a tothom.

Àrea 1. 
1.    Elaboració d’un text explicatiu/descriptiu i valoratiu, que pot ser una crítica, una ressenya,una entrada
en un blog, un informe, una presentació, una crònica o una contraportada, etc., d’entre
250 i 300 paraules.
2.    Elaboració d’un text argumentatiu, que pot ser un editorial o un article d’opinió, d’entre
350 i 400 paraules.

1. Pel que fa al primer text: encara afegiria com a gèneres que poden sortir a l'examen la notícia, la nota de premsa i la ressenya.
2. Tots els textos han de tenir una introducció clara, un desenvolupament i una conclusió i en la majoria de textos és recomenable i propi del nivell C2 escriure'ls en tercera persona.  3. La crítica, la ressenya i la contraportada tindrien una estructura similar: contextualització de l'obra o introducció segons el que exgeixi l'enunciat/síntesi de l'obra (teatre, cinema, dansa, llibre…) i valoració/argumentació.
4. L'entrada en un blog, la notícia i la nota de premsa també les podeu classificar en el mateix bloc. Cal que siguin totalment objectives; tot i que l'entrada en un blog pot permetre més flexibilitat i iniciar-se amb una primera persona atenuada. Per exemple:
En aquest post o entrada de blog us presentaré…  o A la nostra biblioteca ha arribat el llibre titulat… A continuació caldria fer el Comentari/crítica/ressenya en 3a persona i, finalment, podríeu acabar el post dient: trobareu el manual a la secció de novetats de la Biblioteca fins al mes d'agost. És a dir, tenint en compte l'enunciat podeu dirigir-vos al lector a l'inici i al final del text. El desenvolupament és recomanable fer-lo en 3a persona.
 5. Respecte a la presentació, heu de tenir en compte que teniu un públic davant vostre. Per tant, caldrà que el saludeu i us acomiadeu. Per exemple:
Benvolguts i Benvolgudes/ Bona tarda,/Bon dia, Com ja sabeu/saben avui iniciem el cicle de conferències titulat "El paisatge a Catalunya: present i passat". En aquest text, heu de tenir en compte el tractament amb el qual inicieu el text. Si us adreceu al públic, a l'hora de l'acomiadament, caldria dir: Gràcies per la vostra/seva assistència/participació. És a dir, cal tenir clares les fórmules de tractament de vostè/vostès/vós o vosaltres. De tota manera, també seria vàlid saludar amb un Bon dia, i començar el text totalment en 3a persona com si fos una notícia o una nota de premsa.El més important és que us heu de llegir bé l'enunciat, entendre la situació comunicativa i contestar les tres subtasques que us presentem. És a dir, heu d'entendre el paper que us assignem, el context (sempre formal en un C2), l'emissor i el missatge que cal donar. Això sí, cal intentar que el desenvolupament del text sigui en 3a persona.
 6. Quant a l'informe podeu redactar-lo de les dues maneres amb: antecedents o estat de la qüestió; fets i consideracions, i proposta. O en paràgrafs ben clars que remarquin o diferinciïn les tres parts. 

___________________

El segon text de l'Àrea 1 sempre serà o un article d'opinió o un editorial. Jo recomano que comenceu a escriure aquest text, perquè és el més important de tot l'examen i el que diferencia clarament un text de C1 i un de C2.

7. Els editorials dels mitjans de comunicació, llegiu-ne algun aquests dies, sempre són en 3a persona o n'hi ha una primera de molt atenuada "la nostra societat s'ha d'implicar, és el nostre deure com a ciutadans… Normalment evita el jo crec, jo penso, segons el meu parer… I té com a objectiu clar intentar convèncer el lector, persuadir-lo. I com tot els textos que exigim té una estructura clara d'introducció o contextualització del tema/ Desenvolupament en dos o tres paràgrafs i conclusió.

8. Us recomano la lectura del document Valoració de l'examen de la CIFALC i, si teniu temps, visualitzeu les mostres dels exàmens de PL (material per preparar l'examen).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada